sunnuntai 23. maaliskuuta 2008

25.2.08

Pyhän Nikolauksen kirkko
25.2.08
3 tähden (2 tähden ehkä realistisempi) Grand -hotelli on viihtyisä ja kodikas, huoneisto käsitti 3 huonetta ja kylppärin. Sijainti on rauhallisella paikalla Zizkovin kaupunginosassa, josta on hyvät liikenneyhteydet keskustaan. Lähin raitiovaunupysäkki on 150 m päässä ja 3 eri linjan raitiovaunuja kulkee pysäkin kautta niin tiuhaan tahtiin, ettei pysäkillä tarvitse montaa minuuttia odotella. Matka keskustaan vie n. 20 min. Prahassa on kattava metro -ja raitiovaunuverkosto, joilla pääsee vaivattomasti kaikille tärkeimmille nähtävyyksille. Julkisilla kulkuneuvoilla matkustaminen on edullista, esimerkiksi 24 tunnin lippu, jolla saa matkustaa rajattomasti, maksaa 100 korunaa, euroissa 4€.
Huoneemme ikkunasta avautui näköala läheiselle kukkulalle, jossa on Jan Zizkan ratsastajapatsas. Kaupunginosa on saanut nimensä v. 1420 tapahtuneesta, Zizkan johtamasta reformaattori Jan Husin kannattajien eli hussilaisten, keisari Sigismundin ristiretkeläisistä saavuttaman voiton johdosta.
Ensimmäiseksi suuntasimme Prahan linnaan (Prazsky hrad). Korkealla kukkulalla oleva, järkyttävän kokoinen Pyhän Vituksen mahtipontinen katedraali, on Prahan maamerkki. Katedraalin kolkkous ja sen sisällä oleva groteski kirkkotaide herätti hyvin vastenmielisiä mielleyhtymiä ja tuntui henkivän kylmää kuoleman ilmapiiriä. Katedraali tuntui oikein alleviivaavan roomalaiskatolisen kirkon mahtia ja valtaa sekä sen synkkää historiaa.
Kahvitauon jälkeen suuntasimme Mala stranaan eli Pienelle puolelle. Siellä oleva, barokkityylinen Pyhän Nikolauksen kirkko, sisältää myös hämmentävää uskonnollista taidetta, mutta on edellistä huomattavasti valoisampi. Kirkon sisäosissa on käytetty lähes pääasiallisesti valkoista ja punaista marmoria sekä koristeluihin lehtikultausta.
Matkamme jatkui paikallista ruokaa tarjoavan ravintolan kautta pakollisiin nähtävyyksiin kuuluvalle Kaarlensillalle. Silta on varsinainen turistirysä ja siellä liikkui väkeä tungokseen saakka. Tämän keskiaikaisen sillan erikoisuutena ovat katolisia pyhimyksiä ja uskonnollisia aiheita esittävät patsaat. Sillalla esiintyy monenlaisia musikantteja sekä taiteilijoita, jotka piirtävät odottaessa karikatyyrin tai mikäli niin haluaa, muotokuvan matkamuistoksi.
Näin ensimmäinen päivämme Prahassa on päättymässä ja sulattelemme illalla kaikkea näkemäämme.

Ei kommentteja: