lauantai 22. maaliskuuta 2008

28.2.08

Terezinin keskitysleirin juutalaisten uhrien hautausmaa

28.2.08

Osallistuimme opastetulle retkelle Prahasta 60 km pohjoiseen sijaitsevalle Terezinin (Theresienstadt) keskitysleirille. Se käsitti 1800 -luvun lopulla rakennetun Pienen linnoituksen ja tuolloin 7000 ihmisen asuttaman kaupungin, jotka natsit ottivat käyttöönsä Saksan miehitettyä Tsekkoslovakian v.1939. Tuolloin Terezinin kaupunki tyhjennettiin asukkaistaan ja siitä muodostettiin ghetto ahtamalla sinne n. 50 000 juutalaista, edelleen kuljetettaviksi Auschwitziin ja muille tuhoamisleireille. Alle 4000 yli 87 000 leirin kautta kulkeneesta juutalaisesta selviytyi hengissä sodan jälkeen. Pienen linnoituksen kautta kulki 32 000 vankia. Vaikka Theresienstadt ei ollut varsinainen tuhoamisleiri, lähes 10 000 ihmistä kuoli epäinhimillisten olosuhteiden, sairauksien, kidutuksen ja teloituksien seurauksena.

Nykyisin Terezinin kaupungissa asuu 3000 ihmistä, ja se on melko surkeassa kunnossa. Leiri on jätetty siihen kuntoon, jossa se oli sodan päätyttyä. Se oli vain osa natsien keskitys -ja tuhoamisleirien verkostoa, jonka puitteissa he murhasivat lähes 6 miljoonaa juutalaista. Leireillä tuhottiin myös romaneja, vammaisia ja toisinajattelijoita, mutta koko järjestelmä oli alun perin tarkoitettu kokonaisen kansan, juutalaisten, hävittämiseksi.

Näitä ihmisiä kohdannut tyrmistyttävä kansanmurha pistää hiljaiseksi. Joukkotuhon laajuus on sitä luokkaa, ettei sitä voi käsittää. Se, mitä voimme tehdä, on kertoa ja muistuttaa näistä kauhistuttavista tapahtumista. Tarve näiden asioiden esillä pitämiseksi on olemassa, koska merkkejä tietämättömyydestä ja antisemitismin eri ilmentymistä on lisääntyvässä määrin huomattavissa, Euroopassakin. Se ei ole hyvä merkki.


Ei kommentteja: